Voor de zomer vakantie kreeg ik een aanvraag binnen van Internative of ik een kunst workshop wilde geven in het kader van teambuilding. “Pfff, daar moet ik even over nadenken hoor” hoorde ik mijzelf zeggen. Hartstikke leuke aanvraag, maar ik hou dus niet van kunstworkshops voor bedrijven. De deelnemers voelen zich meestal opgelaten, omdat zij vinden dat zij geen kunst kunnen maken én daar is het resultaat meestal ook naar. Je ziet ze weleens in de receptie van een bedrijf hangen, zo’n groot onsamenhangend doek met tekeningen, waarvan de werkgever zich verplicht voelt om het ook daadwerkelijk op te hangen. Meestal verdwijnt dat werk naar de bedrijfskantine, daar heb ik dus geen zin in.
Een mooie uitdaging, hoe kan ik met de deelnemers iets creëren wat het ophangen waard is én ik ook nog iets van mijn eigen kunst in herken (tenslotte hangt mijn eigen naam hier ook aan). “Weet je, ik maak een plan, ik verdiep mij in het bedrijf, bestudeer hun corporate identity en probeer sturing te geven aan het uiteindelijke resultaat”. 
Het idee is goedgekeurd en de datum gepland en nu moet het dan ook gebeuren. Best Spannend, gaat dit idee werken? Om eerlijk te zijn was het één groot feest. Mijn werk wijze in fases/lagen opgebouwd. De eerste laag heb ik zelf voorbereid in mijn atelier, dit om het eerste schaap over de dam te zijn en (heel praktisch) verf moet ook drogen. 
De tweede laag moesten de deelnemers zelf doen, in groepjes mogen zij zelf verf opbrengen waar zij het wilde. Ieder groepje had daar een kwartier de tijd voor.
Nadat de verf van de tweede laag droog was, ging met behulp van stencils (sjablonen) en spuitbus varenbladen aanbrengen. Dit was voor de deelnemers het leukste gedeelte en kwam er een ‘iets’ los. Er werd overlegd, “ruzie” gemaakt en van dat moment heb ik een stapje terug gedaan en iedereen hun gang laten gaan. Op een gegeven moment heb ik er een eind aan gebreid, want ze waren niet meer stoppen ;) Na zelf nog wat aanpassingen gemaakt te hebben om het een geheel te maken. Als “cherry on top” is met stencils nog het logo rechtsonder toegevoegd om het af te maken.

Zelf ben ik zeer tevreden met het eindresultaat, het is goed in de buurt gekomen van het oorspronkelijk idee en heeft meer opgeleverd dan alleen een kunstwerk. Elke deelnemers ziet zijn eigen inbreng erin en het is ook een resultaat van alle 14 mensen. Wat mij betreft geeft dit werk echt de “soul” weer van Internative en ik dank hen ook hartelijk voor deze opdracht.
[ADVERTENTIE] Mocht je ook geïnteresseerd in een dergelijke workshop neem dan gerust contact op,  je weet hoe het werkt ;)
Back to Top